Kouvolan Hiihtoseuran alppihiihto pyörii Mielakassa puhtaasti talkoilla — seitsemän valmentajaa ahertaa 35 juniorin harrastuksen eteen

Julkaistu KS 18.3.2018 20:22

Lumikki Haaja

Valtteri Matilainen varmisti hiljattain Vihdissä 16-vuotiaiden sarjan kokonaiskilpailun voiton Etelä-Suomen aluecupissa.

Valtteri Matilainen varmisti hiljattain Vihdissä 16-vuotiaiden sarjan kokonaiskilpailun voiton Etelä-Suomen aluecupissa.

Kouvolan Hiihtoseuran alppijaosto on onnistunut viime vuosina kasvattamaan harrastajamääriä nuorimmissa ikäluokissa.

Se on perusedellytys seuratoiminnan jatkuvuudelle. Mielakan rinnekeskuksen maisemissa tehdään talkoovoimin töitä tällä hetkellä 35 juniorin eteen.

Juniorit ovat 5—18-vuotiaita. KHS:ssä kannustetaan monipuoliseen liikuntaan, joka näkyy myös käytännössä eikä vain kuulu sanahelinänä ympäri kaupunkia. Jukka Rajalan vetämässä 6—10-vuotiaiden ryhmässä harrastetaan alppihiihdon lisäksi voimistelua ja yleisurheilua.

Nämä kaksi oheislajia olivat tärkeitä jo Rajalan omalla aktiiviuralla.

Suomea kerran olympialaisissa ja kolmesti MM-kisoissa edustanut Mielakan oma kasvatti lopetti polvivammojen takia vuonna 2009. Runsaat kaksi vuotta sitten hän liittyi mukaan KHS:n valmennustoimintaan tavoitteenaan piristää junioripuolta kotiseurassaan.

Lapsille leirejä kaukana kotoa

KHS on Etelä-Suomen alueella runsaan 20 alppihiihtoseuran joukossa kärkipäätä. Toiminnan laadun tarkastelussa on huomioitava, että Kouvolassa kaikki tapahtuu puhtaasti talkoovoimin. Rajala on yksi seitsemästä valmentajasta.

— Isoissa seuroissa, joissa on ammattivalmentajia, kausimaksut ovat tuhansia. Meillä päästään alle 500 euron. Kilpailullisesti meillä ei laajuus riitä joka sarjaan, mutta toisaalta laskijoidemme kehitys on nähtävissä hyvin nopeasti, Rajala sanoo.

Lumikki Haaja

Jukka Rajala (oikealla) ja Juha Grönroos osallistuivat sunnuntaina järjestelyihin, kun Mielakassa laskettiin KHS:n seuran sisäiset mestaruuskilpailut.

Jukka Rajala (oikealla) ja Juha Grönroos osallistuivat sunnuntaina järjestelyihin, kun Mielakassa laskettiin KHS:n seuran sisäiset mestaruuskilpailut.

Neljästi viikossa harjoitteleva Rajalan ryhmä on leireillyt talven aikana kahdesti Rukalla ja kerran sekä Pyhällä että Tahkolla.

Eurokeskustelussa Rajala pitää alppihiihtoa halpana lajina Mielakan olosuhteissa. Jos taso nousee, ura etenee ja kalenteriin tulevat mukaan Pohjois-Suomen lumipäivät, kustannukset hyppäävät.

— Pikkuisen olen huolissani trendistä, että alppihiihdosta on tullut elitistinen laji. Sen huomaa ehkä siitä, kun menee laskettelukeskuksen parkkipaikalle, Rajala naurahtaa.

Hymy huulilla ja mahdollisuus harrastaa

Monipuolisuuden ohella Rajala painottaa iloista mieltä ja sitä, että seurassa on oltava myös mahdollisuus harrastaa eikä vain kilpailla.

— Alppihiihto vaatii lasten vanhemmilta enemmän kuin moni muu laji. Rinneturvallisuuden takaamiseksi ja välinehuollon onnistumiseksi vanhemmilla on tärkeä osa, Rajala muistuttaa.

KHS:n alppijaoston puheenjohtaja Juha Grönroos sanoo, että juniorien välineiden kierrätys on yksi tapa pitää kustannukset alhaisina. Joka talvi ei tarvitse ostaa uutta suksiparia.

— Olemme saaneet yhteistyökumppaneiksi paljon pieniä paikallisia yrityksiä. Heidän tukensa on kymppeinä ja satasina tärkeä. Koko toiminnan mahdollistaa mitä mainioimmin toimiva yhteistyö Mielakan kanssa, Grönroos kiittelee rinnekeskuksen pyörittäjiä ja taustavoimia.

Huipulle voi nousta Mielakastakin

Kouvolan Hiihtoseurasta oli parhaimmillaan alppimaajoukkueissa kaksi urheilijaa yhtä aikaa: Rajala ja Nina Halme. Molempien kilpailu-urasta puhutaan nyt menneessä aikamuodossa.

Tällä hetkellä KHS:n kärkilaskijat ovat Tahkon alppikoulussa opiskelun ja urheilun yhdistävät Tessa Backman ja Sampsa Hämäläinen.

Hämäläinen, 19, on joutunut kamppailemaan loukkaantumisten kanssa. Backman, 17, paahtaa Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa FIS-kisoissa ja tähtää maajoukkueeseen.

16-vuotiaiden sarjoissa Minttu Markkanen ja Valtteri Matilainen voittivat vastikään Etelä-Suomen aluecupin kokonaiskilpailun.

 

Tapio Ahlroth

TAPIO AHLROTH