Yhdet olympialaiset ja kolmet aikuisten MM-kisat kokenut Jukka Rajala aloittaa valmentajana Mielakan alppihiihtokoulussa

Kouvolan Sanomat 14.1.2016 7:20

Kuva: Katja Juurikko
Jukka Rajala aloitti alppihiihdon 4-vuotiaana. Hänen 5-vuotias tyttärensä Noola (taustalla) veti sukset jalkaan ensimmäisen kerran 2,5-vuotiaana. Isoisä Lasse avittaa Noolalle monoja jalkaan.

Siinä missä suomalainen alppihiihto tarvitsee jatkajia Kalle Palanderin ja Tanja Poutiaisen merkitsemiin menestysrinteisiin, on Kouvolassa samankaltainen tilanne paikallisella tasolla.

Jukka Rajalan ja KHS:n toisen kansainvälisen tason urheilijan Nina Halmeen kilpaurista puhutaan menneessä aikamuodossa. Halme kyllästyi lajiyhdistyksen pompotteluun ja lopetti viime kauden jälkeen.

— Seurasin tilannetta sivusta. Ei jäänyt hyvä maku siitä, miten Ninaa kohdeltiin. Jos hänellä on kipinää valmennushommiin, niin sanonpa vain, että tervetuloa. Tiedän kyllä, että Ninalla on nyt opiskelut kesken.

Tervetulotoivotus liittyy siihen, että parin vuoden akkujen lataamisen jälkeen Rajala osallistuu itse suomalaisalppinistien uuden tulemisen luomiseen. Hän aloittaa valmentajana Mielakan alppihiihtokoulussa. Rajala painottaa, että tärkeintä tässä vaiheessa on harrastajamäärien kasvattaminen. Hän haisteli valmentajan hommia jo heti kilpailu-uransa loputtua. Siviilissä vakuutusalalla neljä vuotta työskennellyt Rajala haluaa piristää junioritoimintaa kotiseurassaan.

— Ikä ei ole mikään este alppihiihdon aloittamiselle. Itse aloitin sen 4-vuotiaana, ja oma tyttäreni Noola veti sukset jalkaan ensimmäisen kerran 2,5-vuotiaana. Nyt 5-vuotiaana hän tulee jo omineen Tahkon rinteen alas.

Rajalalla on myös puolitoistavuotias poika.

— Iloinen mieli ja hymy lapsen huulilla on valmentajalle paras palkinto. Rinteessä on tarkoitus pitää hauskaa. Jos joku joskus etenee oikein urheilijan elämään, niin siellä sitä sitten ehtii treenata hampaat irvessäkin.

Jukka Rajalan lisäksi aloitteleville ratalaskijoille opastusta Mielakassa antavat isä Lasse Rajala, veli Jani Rajala ja Jari Helkiö.

Tapio Ahlroth